Een site van en door (oud) medewerkers van Perscombinatie.     blog perscombinatie forum
   
 
 
 
 
 
geschiedenis

bron: wikipedia

INLEIDING
De Perscombinatie was een uitgeverij van een aantal kranten. De combinatie werd op 1 november 1968 opgericht door Wim van Norden.J. van Ginkel
Vader des
Perscombinatie

De uitgeverij werd opgericht door de dagbladen Het Parool en de Volkskrant. Deze hadden hun vestigingen tegenover elkaar in de Amsterdamse Wibautstraat. In 1965 werd Het Parool klant van de nieuwe Volkskrantpers uit 1964, een WIFAG hoogdrukpers, uit welke samenwerking de Perscombinatie ontstond. De samenwerking leverde efficiencyvoordelen op, omdat de Volkskrant als ochtendkrant alleen 's nachts de pers nodig had en het Parool als avondkrant alleen overdag. De directies besloten behalve de pers ook de overige vaste activa en niet-redactionele afdelingen (gebouwen, zetterij, wagenpark) in het nieuwe bedrijf in te brengen. De toenmalige katholieke vakcentrale NKV, die eigenaar van de Volkskrant was, kreeg daarbij 40% van de aandelen en de Stichting Het Parool, die het Parool bezat, 60%, omdat in dat jaar Het Parool een grotere oplage dan De Volkskrant had, een situatie die echter tien jaar later qua oplage geheel omgekeerd zou zijn.
De twee redacties bleven nadrukkelijk zelfstandig. Trouw vond eind 1974 een plek binnen de Perscombinatie en vestigde zich in het Paroolgebouw, waarbij ook de redactie zelfstandig bleef. Er werd een grote, nieuwe offsetpers gebouwd in het Paroolgebouw, en de pers in het Volkskrantgebouw werd afgebroken.

Onderstaande module is helaas nog niet operationeel.

Jouw bijdrage aan de perscombinatie geschiedschrijving
Lever jij ook een bijdrage aan de geschiedschrijving van Perscombinatie?
Schrijf dan je eigen persoonlijk belevenissen en publiceer het op Perscombinatie.nl. Selecteer in onderstaand menu de desbetreffende afdeling en schrijf een paar zinnen. Staat jou afdeling er niet bij? Mail dan naar ons en maken wij deze direct aan.
Deze geboden mogelijkheid tot toelating van het gilde van geschiedbeschrijvenaars is alleen voor geregistreerde Perscombinatie.nl vrienden.

Registreer je daarom vandaag nog!


» volgende pagina

   
| disclaimer | login staff | © 2014 tzd | Het nieuwste forumlid is: gerardk | totaal forumleden: 23 |